Firefox schoffeert uitgevers en adverteerders in een poging haar nieuwe browser te promoten


Vorige week schreef ik dit artikel op ons blog en op Emerce over de enorme risico’s van incomplete en inconsistente web analytics data door tracking preventie instellingen in browsers en door het toenemende gebruik van adblockers.
Nog geen week later kan een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan het “gevecht” tussen uitgevers en adverteerders enerzijds en browsers anderzijds. Firefox introduceert op haar blog een functie waarmee gebruikers bewust de data van adverteerders en uitgevers kunnen vervuilen.


Provocerende marketingstunt om adverteerders te pesten: “Hey advertisers, track THIS”

In een tendentieuze poging haar nieuwe “flagship Quantum browser” met standard trackingpreventie te promoten, wordt gepoogd consumenten bang te maken voor advertenties die je “volgen” op het internet en te wijzen op het feit dat adverteerders onnodig veel van ons weten.

Het project Track THIS is gericht op “diegene die nog steeds niet zeker weet waarom je cookies zou moeten willen blokkeren”. Het project beoogd te laten zien wat cookies doen en dat je wordt “gevolgd” op het internet. Met de functie kun je tijdelijk in de schoenen van iemand anders stappen. Je kunt uit enkele profielen kiezen om adverteerders om de tuin te leiden en hun systemen te laten denken dat je iemand anders bent. Nadat je akkoord gaat worden in één keer honderd (!) tabbladen geopend gebaseerd op het gekozen profiel. Nadat je vervolgens de tabs weer hebt gesloten zie je de advertenties op het internet veranderen. Je ziet nog steeds advertenties echter nu voor producten en diensten waarin je mogelijk totaal niet geïnteresseerd bent.


Betrouwbaarheid van web analytics data steeds verder onder druk

Een browser die bewust probeert de web analytics data van uitgevers en adverteerders te vervuilen; het is een nieuwe en opzienbarende aanpak in het gevecht om de klant. Wie had tien jaar geleden kunnen vermoeden dat de irritatie door retargeting advertenties zou leiden tot dit kat- en muisspel?

Binnen het ecosysteem dat het internet is, hebben alle partijen elkaar nodig. Zonder inkomsten geen content, zonder content geen websites en zonder websites hebben we ook geen browsers meer nodig. Deze provocerende marketing stunt is verwerpelijk maar heeft ongetwijfeld het gewenste effect getuige ook dit artikel; namelijk ‘rumour around the brand’ voor Firefox. Het is de vraag of het marktaandeel van Firefox zal groeien de komende maanden. Wie liever relevante advertenties ziet, kan vooralsnog beter een andere browser gebruiken.

Een belangrijke conclusie is dat de betrouwbaarheid van web analytics data steeds meer onder druk staat. Dit vraagt om snel handelen van uitgevers en e-commerce bedrijven want anders komt besluitvorming en bedrijfsvoering in gevaar.

Dit artikel van Harm Linssen verscheen ook op Emerce

More To Explore