Google lanceert nieuw datamodel voor Analytics voor web- en app metingen


Op 31 juli publiceerde Google een blog over de nieuwe “App + Web” versie van Google Analytics. De bèta versie is uitgebracht en biedt de mogelijkheid om App & Web data te combineren in één Google Analytics property en maakt daarmee cross platform-metingen eenvoudiger.

Wat gaat er veranderen en welke kansen biedt dit?
Er is nog weinig documentatie beschikbaar over de configuratie en wat de uiteindelijke versie gaat inhouden. Het is wel zeker dat het huidige model binnen afzienbare tijd tot het verleden behoort.

Het meetmodel

De grootste verandering is dat Google afstapt van het meetmodel met behulp van sessies en pageviews en dat dit wordt aangepast naar gebeurtenissen en parameters. Dit biedt de kans om extra data via parameters toe te voegen aan gebeurtenissen. Hiermee worden de huidige (aangepaste) dimensies en aangepaste statistieken vervangen.

In de nieuwe Google Analytics zijn basisgebeurtenissen beschikbaar onder de noemer Enhanced Measurement en deze zijn eenvoudig aan- en uit te zetten. Het is niet nodig om developers aan te haken voor het ophalen van deze gebeurtenissen. Vermoedelijk worden in de toekomst meer gebeurtenissen toegevoegd.

De gebeurtenissen binnen Enhanced Measurement worden op dit moment apart geconfigureerd in Google Tag Manager, dit is in de toekomst niet meer nodig.

Data naar Google Analytics


Het Measurement Protocol in de huidige versie van Google Analyticsmaakt het mogelijk om ruwe data naar de Google Analytics servers te sturen en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het implementeren van cross-device tracking. In de nieuwe versie met het nieuwe datamodel komt ook een nieuwe versie voor dit protocol. Wie actief is met implementaties van Google Analytics herkent waarschijnlijk wel de volgende parameters:

Het huidige Measurement Protoctol wordt aangeduid via v: 1. Alle parameters worden uitgelegd via een handleiding van Google

, een kleine greep uit de lijst:

  • t: hit type

    Toont aan om welke actie het gaat op een website (pageview, gebeurtenis, transactie enz.)
  • dl: document location

    De volledige URL
  • ul: user language

    Taal van de bezoeker

In het vernieuwde protocol (v: 2) staan herkenbare parameters echter vanuit het nieuwe meetmodel wordt duidelijk dat bijvoorbeeld een pageview in de nieuwe versie als event gezien wordt (en: page_view).

In een volgend blog wordt meer uitleg gegeven over de nieuwe parameters, de betekenis daarvan en de nieuwe mogelijkheden.

Interface


De interface zal veranderen echter is niet voor iedereen nieuw, hierover later meer. De volgende afbeelding toont het hoofdmenu in Google Analytics.

In de nieuwe versie staan de pageviews onder gebeurtenissen (Events).

Wat is Firebase?


De nieuwe interface van Google Analytics is hetzelfde als bij Google Analytics voor Firebase (GA4F). Firebase werd in 2014 overgenomen door Google en ondersteunt bij het ontwikkelen en onderhouden van apps.

Na de overname zijn de mogelijkheden gecombineerd met de al bestaande mogelijkheden van het Google Cloud Platform en hier is bijvoorbeeld de functie Firebase Predictions uit voort gekomen. Vanuit machine learning worden bezoekers van de app real-time ingedeeld in segmenten op basis van hun specifieke bezoekgedrag zoals bijvoorbeeld het verwijderen van de app. Marketeers hebben dan de mogelijkheid om via push berichten belangrijke inhoud vanuit de app te tonen om het aantal gebruikers dat daadwerkelijk de app verwijdert te reduceren.

De verdere functies binnen Firebase zijn talrijk en vormen de basis voor de wijzigingen die plaatsvinden in Google Analytics.

Conclusie en tips

Google gaat een langverwachte en onvermijdbare update uitvoeren die vele implicaties heeft. De bèta versie biedt kansen om vast kennis te maken met de vele nieuwe mogelijkheden en om goed voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Het is raadzaam om spoedig aan de slag te gaan met de vele nieuwe mogelijkheden. Dit kan door een website of app in een nieuwe property aan te sluiten op basis van de huidige implementatie via de gtag.js tag van Google Analytics of via Google Tag Manager.

More To Explore