Mozilla misbruikt het blokkeren van tracking scripts voor nieuwe inkomstenbron

Promoties voor Mozilla’s Firefox browser zijn de laatste tijd vooral gericht op de privacy instellingen en het blokkeren van “ongewenste” tracking scripts. Zoals betoogd in dit artikel komt de betrouwbaarheid van web analytics data daarmee in gevaar en dat is een risico voor uitgevers en e-commerce websites.

Sinds de strijd om de internetgebruiker lijkt te zijn gewonnen door Google en Apple (met hun browsers Chrome en Safari) is Mozilla naarstig op zoek naar manieren om geld te verdienen. Momenteel is men voor de inkomsten vrijwel volledig afhankelijk van een licentie deal met Google. Wanneer een Firefox gebruiker de standaard zoekmachine gebruikt ontvangt men een procentuele afdracht op advertentie inkomsten die een gevolg zijn van de zoekopdracht. De afhankelijkheid van één partner maakt Mozilla bedrijfseconomisch gezien kwetsbaar.

Mozilla heeft een dubbele agenda


De recente pogingen om marktaandeel te winnen door te schermen met privacy en standaard tracking preventie (het blokkeren van advertenties en tracking scripts zoals van Google Analytics), waren op zijn zachtst gezegd niet netjes naar de aanbieders van content. Er werd zoals beschreven in dit artikel met “Track THIS” zelfs een mogelijkheid gelanceerd om adverteerders en advertentienetwerken bewust om de tuin te leiden en op kosten te jagen.

De motieven van Mozilla komen in een ander daglicht te staan sinds recentelijk bekend is geworden dat Mozilla voor vijf dollar per maand een eigen betaald Firefox nieuwsabonnement gaat aanbieden. Content kan uiteraard niet gratis zijn zo weet men ook bij Mozilla en de toenemende populariteit van het blokkeren van trackingscripts en advertenties vraagt om andere verdienmodellen. Mozilla gaat met de nieuwe dienst de concurrentie aan met bijvoorbeeld de digitale nieuwskiosken van Blendle, Readly en Apple News+ die met 9,99 Euro en 9,99 dollar per maand aanzienlijk prijziger zijn.

De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de gebruikers van Firefox bereid zijn te betalen voor content zonder advertenties en tevens in hoeverre 5 dollar per maand voldoende is voor uitgevers om kwalitatieve content aan te bieden. Uitgevers klagen immers al dat ze bijvoorbeeld aan Apple News+ veel minder verdienen dan verwacht.

Mozilla blijkt een nieuw commercieel belang te hebben bij het dwarsbomen van uitgevers door het moedwillig tegenwerken van metingen en het blokkeren van scripts. Draagt dat bij aan de missie van Mozilla tot het “verbeteren van de gezondheid van het web” of is het Mozilla vooral te doen om haar eigen bankrekening?

More To Explore

What do you do at Relevant Online?

As a Data Analyst I ascertain how data can be used in order to answer questions and solve problems. 

What energizes you at work?

Seeing hard work from a project turn into an actual product that has value for the customer or client. 

Who has influenced you the most when it comes to how you approach your work (and why)? 

The boss at a previous internship, he taught me to put fun over money when looking for a job. 

What do you do at Relevant Online?

Hopefully I can be a good Data Analyst, if not good, I can still make a good cappuccino. 

What energizes you at work?

Being surrounded by motivated people with a common goal keen to help each other. 

Who has influenced you the most when it comes to how you approach your work?

My mom, when I was young she had even a double job while working night shift in an hospital as a nurse.

What’s your most-used productivity hack?

Red Bull (but no more than 4 or it will kill me).